21. 1. 2017

Pro ty z vás, kteří se nemohli zúčastnit posledního (dvoj)zasedání zastupitelstva města Jesenice v roce 2016 a ani neměli čas na sledování volně dostupného záznamu na Youtube, přinášíme „krátký“ záznam toho nejdůležitějšího a nejzajímavějšího, co během něho zaznělo.

Poslední zasedání zastupitelstva loňského roku probíhalo po dva večery, a to konkrétně 12. a 20. prosince, protože na programu jednání bylo tolik bodů, že by se za jeden večer nedaly projednat. Obzvláště projednávání vyhlášky regulující provozování některých hazardních her na území Jesenice (pro detailní článek viz odkaz) a návrh rozpočtu na rok 2017 slibovalo obšírnou diskusi. A byla to právě vyhláška ohledně regulace hazardu, která se stala hlavním tématem. Sice jsme měli již od srpna 2016 na území našeho města zavedenou nulovou toleranci hazardu, nicméně jak jsme informovali již v září, její osud byl značně nejistý. Oficiálně sice poměrně dlouho nenaznačovalo nic, že by mělo dojít ke změně, nicméně neoficiálně se o tom šuškalo docela dlouho. Až podklady poskytnuté zastupitelům a zastupitelkám pár dní před zastupitelstvem (viz důvodová zpráva) odhalily záměr změny v plné nahotě (opět viz případně samostatný článek, který jsme k tomu vydali).

Nicméně na první část zasedání zastupitelstva se tento bod nedostal. Hned na počátku bylo totiž konstatováno, že projednávání bodu o hazardu bude ten den přerušeno a že se k němu sejde zastupitelstvo znova v náhradním termínu, konkrétně pár dní před Štědrým dnem, 20. prosince (kde se pak povedlo pokračování nulové tolerance uhájit!).

Vraťme se ale k zastupitelstvu ze dne 12. prosince. Níže nabízíme několik bodů dle nás toho nejpodstatnějšího, co na zastupitelstvu zaznělo:

  • Na začátku zazněl dotaz bývalého starosty Pavla Smutného (STAN) směřovaný k vedení města, jestli by nebylo možné, aby v letošním roce byly zastupitelstva svolávány v pravidelném termínu, nikoliv nahodile, jako tomu bylo v roce 2016. Bohužel z odpovědi jsme se dozvěděli, že to zatím nevypadá, že by k něčemu takovému došlo. Přitom by určení konkrétního dne v měsíci, kdy by se zastupitelstvo případně mohlo sejít, by značně ulehčilo život nejenom samotným zastupitelkám a zastupitelům, ale i zástupcům veřejnosti, kteří se o dění v našem městě zajímají. Chtěli bychom tak tímto apelovat na vedení města, jestli by svůj názor v této věci nepřehodnotilo a jistou pravidelnost do zasedání zastupitelstva zavedlo.
  • Při projednávání programu byl vyřazen bod prodeje pozemku 780/1 v Jesenici a bylo ohlášeno, že bod o projednávání hazardu bude přerušen. Opozice se kvůli opožděným podkladům k hazardu navíc domáhala toho, aby byl bod z programu vyřazen zcela. Podklady byly totiž zastupitelům a zastupitelkám poslány dva dny před samotným zasedáním zastupitelstva. Nikoliv obvyklých 7 dní, jak ukládá jednací řád zastupitelstva.
  • Bylo schváleno navýšení vodného a stočného o 2 % z důvodu zdražení vody ze Želivky a zvýšení nákladů na údržbu infrastruktury. Jesenice bude i nadále mít nejlevnější vodu v okolí za cenu každoroční dotace ve výši cca 5 mil. Kč z rozpočtu obce. Podrobné informace o tomto bodu naleznete v článku věnovanému tomuto tématu.
  • Podle Luďka Tesaře, který sestavoval rozpočtový výhled obce a pomáhal jako externista i se samotným rozpočtem obce na rok 2017, jsou finance našeho města v dobré kondici. Podrobnější dokument je možné si případně prostudovat na stránkách města.
  • Diskuze o rozpočtu opět odhalila existenci Fondu rozvoje obce Jesenice. Fond vznikl za minulého vedení a každoročně do něj proudí 10 % ze skutečně vybraných příjmů daně z nemovitosti, cca 1,3 mil Kč. Prostředky se měly používat na projekty schválené zastupitelstvem na popud občanů. Jednalo se tedy o vlaštovku participativního hospodaření, tj. přímého ovlivňování investic města ze strany občanů, ke kterému se přidává stále větší počet obcí. Bohužel z důvodu dlouhodobého neinformování o existenci tohoto projektu nebyl nikdy fakticky využit. Navzdory odporu opozice byl tento projekt na příští rok (a tedy i do budoucna) zrušen. Dodáme, že jeho zrušení považujeme za chybné, a to i přes to, že doposud fungoval jen čistě formálně, jelikož peníze z něj byly volně používány na potřebné investiční projekty. Mezi naše politické cíle patří zavedení participativního hospodaření umožňující místním rezidentům spolurozhodovat o využití části peněz naší obce na jimi vybrané projekty.
  • Samotný rozpočet byl naplánován se schodkem 75 mil. Kč, který bude město financovat ze zůstatku na účtech vyprodukovaných v minulých letech (s velkým přispěním minulého vedení obce), který je ve výši okolo 110 mil. Kč. Z nové základní školy, jež by měla vzniknout ve Zdiměřicích, ale rozpočet obsahuje pouze náklady na projektovou dokumentaci, nikoliv na samotnou výstavbu. Celkové náklady na školu by přitom měly přesáhnout 350 mil. Kč (nutno ale dodat, že část této částky pokryje obdržená dotace). Město na letošní rok tedy plánuje velké množství investičních akcí, ale jejich seznam nebyl i přes oficiální žádost Vlastimila Zímy, rezidenta Jesenice a dotazy opozice zveřejněn. Má být k nahlédnutí zájemcům v kanceláři starostky, nicméně pokud byste si ho chtěli prostudovat z pohodlí domova, máte (prozatím) smůlu.
  • Město uzavřela smlouvy se společností AMADET Jesenice s.r.o., která pokračuje ve stavbě bytovek na ulici Říčanská. Za uvolnění stavby město získá jeden byt a 800 000 Kč a dojde k vyřešení jednoho palčivého problému Jesenice. Nalezení řešení je tak pro Jesenici velkým úspěchem, které povede ke kultivaci dlouhodobě rozestavěné lokality při ulici Říčanská. Chceme tak touto cestou poděkovat vedení města za vyřešení tohoto složitého problému. K tématu nabízíme i podrobnější článek.
  •  SK Slavia dostala výhodnou nabídku na nové osvětlení hřiště a město poskytlo dotaci 70 000 Kč na uhrazení nákladů na materiál.
  • Během diskuze o odpadech zaznělo, že se zvažovala možnost pořízení pytlů na tříděný odpad pro jednotlivé domácnosti. Projekt ale uvázl na způsobu vybírání poplatků. Také se zvažovalo rozdávání kompostérů, čemuž se chce vedení obce v letošním roce věnovat a pokusit se tak zvýšit počet lidí, kteří zpracovávají biodpad na svém pozemku. Tento záměr vedení města vřele vítáme a věříme v jeho brzkou realizaci!
  • Byla schválena nulová tolerance rušení nočního klidu a používání pyrotechniky. Obojí s výjimkou Silvestra.
  • Obyvatelé Šátalky poděkovali za připojení na vodovod a kanalizaci. Zaznělo, že se zvažuje výměna Šátalky s Vestcem za jiné pozemky, aby se utvořila logičtější hranice těchto dvou obcí. Nicméně vzhledem k fakticky nepřetržité zástavbě podél ulice Budějovická a plánované výstavbě v této lokalitě je ale otázkou, zda by byl výsledný stav lepší než současný.
  • Vedení města by rádo v tomto roce připravilo rozklikávací rozpočet a zveřejnilo přehled investičních akcí v prvním pololetí 2017. Zaznělo také, že by se mohly začít opět zveřejňovat smlouvy, které město uzavírá s  různými subjekty. Tedy něco, co v Jesenici fungovalo již za minulého vedení. Doufáme, že tyto projekty si povedou lépe než aplikace ZmapujTo, nicméně obě snahy výrazně podporujeme. Domníváme se, že občané mají mít možnost snadného přístupu k informacím o chodu a hospodaření naší obce.
  • A na závěr v reakci na různé diskuse zaznělo, že:
    • starostka Radka Vladyková nemá problém se zveřejňováním podkladů pro zastupitelstvo veřejnosti předem. Věříme, že se tak do budoucna dočkáme jejich skutečného uvolňování a tím zlepšení informovanosti občanů Jesenice. Případný záměr plně podporujeme a určitě vás o začátku jeho plnění budeme informovat.
    • zastupitel Egon Kulhánek  se již nebude ucházet o místo zastupitele v příštích komunálních volbách.

A to je ve zkratce vše. V loňském roce tak proběhlo pouhých 5 řádných zasedání zastupitelstva a  (Někteří se možná rozpomenou na předvolební a povolební sliby, vyřčené zvláště ze strany politického hnutí ANO, které označovaly 6 plánovaných zasedání za předchozího vedení za příliš malý počet…).


Záznam zasedání zastupitelstva ze dne 12. prosince 2016.


Záznam z pokračování zasedání zastupitelstva proběhlého 20. prosince 2016 věnované problematice regulace hazardu na území Jesenice.

Petr Brož

Jste spokojeni s nabízeným informačním servisem o dění v Jesenici a jejím okolí, nebo sympatizujete s našimi názory a cíli a chtěli byste nás v další práci podpořit? Máte možnost tak učinit skrze zaslání finančního daru na transparentní účet Strany zelených s uvedením textu „ZO Jesenice“ v předmětu zprávy. Jen s Vaší pomocí můžeme dále růst 🙂