23. 1. 2017

V prosinci 2016 schválilo zastupitelstvo uzavření smlouvy mezi městem Jesenicí a společnostmi AMADET Jesenice s. r. o. a Service Financial s. r. o. o narovnání vzájemných závazků Jesenice se společností NOVERA GROUP, s. r. o., toho času v likvidaci. Schválením smlouvy tak došlo k ukončení letitých soudních sporů a tím k odblokování pozemků v lokalitě Mladíkova a k finanční i movité kompenzaci ve prospěch Jesenice. Jedná se tak o významný úspěch našeho města a současné vedení obce si tak zaslouží naše poděkování za úspěšné dovršení dlouholeté právní tahanice.

Vše začalo v roce 2007, kdy byla mezi Jesenicí a společností NOVERA GROUP s. r. o. uzavřena smlouva o výstavbě technické infrastruktury a 9 obytných domů v lokalitě Mladíkov VII, s čímž se pojil i závazek úhrady kompenzačního příspěvku na vybudování infrastruktury v podobě převedení malometrážního bytu do vlastnictví města za symbolickou částku a uhrazení 765 000 Kč ve prospěch Jesenice. K plnění této smlouvy ale bohužel nedošlo, protože společnost se dostala do potíží. Ty vyústily v soudní spor mezi Jesenicí a společností NOVERA GROUP s. r. o., během něhož se společnost dostala do insolvence a později i do úpadku a likvidace. Naštěstí na úpadek společnosti zavčasu zareagovalo minulého vedení Jesenice a podalo k Okresnímu soudu Praha-západ návrh na předběžné opatření, na základě kterého nemohla společnost nakládat s dotčenými pozemky v lokalitě Mladíkov, na kterých měl vzniknout komplex patrových budov. Tím si město podrželo naději na úhradu dlužné částky. Bohužel ale s úpadkem společnosti došlo k zastavení výstavby rozsáhlého bytového komplexu s okolní infrastrukturou, což se podepsalo na několikaletém neutěšeném vzhledu této části našeho města.

Dotčené pozemky se v Jesenici nachází mezi ulicemi Říčanská a Cedrová.

Situace se začala měnit, když společnost AMADET Jesenice s. r. o. ve spolupráci s firmou Service Financial s. r. o. městu podala návrh na převzetí části dluhů společnosti NOVERA GROUP s. r. o. výměnou za to, že město stáhne žalobu a tedy i předběžné opatření dopadající na stavební pozemky. Město tak dostalo příslib, že získá nejenom dlužnou částku ve výši 765 000 Kč (plus navýšenou o vynaložený soudní poplatek 38 250 Kč), ale také byt o výměře 40 m2 za cenu 50 000 Kč (včetně DPH) v dokončeném bytovém komplexu na Mladíkově. Navíc nový investor zajistil i okončení komunikace 143/900, která byla předmětem dalšího soudního sporu, čímž se napravil i tento dlouholetý problém s dopravní obslužností části Mladíkova.

Fotografie zachycují předmětnou lokalitu, na které již opět probíhá stavební činnost komplexu bytových domů (jejich výsledná podoba je k vidění v sekci inzerátů v lednovém čísle Jesenického kurýra, strana 34).

Na dotaz bývalého starosty Pavla Smutného (STAN) na zastupitelstvu zaznělo, že ani tímto narovnáním ale nedojde k vypořádání všech závazků mezi městem a společností NOVERA GROUP s. r. o. Menší část závazků totiž nebyla v konkurzním řízení uznána a dle vyjádření právního zástupce zastupující Jesenice se tak v podstatě jedná o nevymožitelné závazky. Na samotném zasedání zastupitelstva vystoupil také zástupce společnosti Service Financial s. r. o., která vykoupila majetek společnosti NOVERA GROUP s. r. o. z konkurzní podstaty. Z jeho vyjádření vyplynulo, že výkupem pozemků zanikly ze zákona veškeré závazky na dotčené pozemky. Společnost by se tak u soudu mohla domáhat zrušení předběžného opatření a tím pozemky opět uvolnit ke stavbě. Nicméně společnost Service Financial s. r. o. se rozhodla navázat spolupráci s Jesenicí a přihlásit se k závazkům, které měla společnost NOVERA GROUP s. r. o. uzavřené  s městem. Takovéto řešení totiž nabízí nejrychlejší možnou cestu, jak předběžné opatření zrušit. Řešení soudní cestou by se totiž mohlo protahovat.

Od starostky Radky Vladykové (ANO) jsme se pak dozvěděli, že vedení obce i nadále jedná se společností NOVERA GROUP s. r. o. na plnění dalších závazků vůči obci a že se v tomto směru daří dosahovat dílčích úspěchů. Například tak došlo k dodělání veřejného osvětlení, povrchu silnic či chodníků v části Mladíkova, což ocení řada místních rezidentů.

Návrh usnesení byl schválen všemi přítomnými jednohlasně.

Tímto děkujeme současnému vedení obce za uzavření tohoto letitého problému, který hyzdil část Jesenice a znesnadňoval život mnoha místních rezidentů.

Bod o uzavření této smlouvy je projednáván od času 2 hod a 29 minut.

Jste spokojeni s nabízeným informačním servisem o dění v Jesenici a jejím okolí, nebo sympatizujete s našimi názory a cíli a chtěli byste nás v další práci podpořit? Máte možnost tak učinit skrze zaslání finančního daru na transparentní účet Strany zelených s uvedením textu „ZO Jesenice“ v předmětu zprávy. Jen s Vaší pomocí můžeme dále růst 🙂