Jak fungují odběry? (příklad KPZ Vršovice)

• závozy začínají na přelomu května/června a končí v prosinci
  • platí se buď jednorázově dopředu (v dubnu, aby si zemědělec mohl pořídit osivo atd.), případně se platí na dvě splátky
  • 13 závozů stojí dohromady 4400 Kč čili jeden závoz vyjde na 338 Kč
  • závozy se mění podle sezóny, ale v průměru mají kolem 5 kg, na začátku léta je k odběru hodně salátů, ale také kořenové zeleniny, v létě se přidávají rajčata, dýně, cukety, lilky, na podzim brambory, ale standardní obsah závozu je: cibule, česnek, saláty, cukety, červené řepy, mangold/špenát, mrkve, rajčata, okurky hadovky i malé okurky, brokolice, patizony. A mění se to podle sezóny.
  • odběry probíhají 1 za 14 dní, případně se lze se zemědělcem domluvit i na častější odběry
  • závozy si obstarává komunita, vždy se určí jeden den, kdy probíhá odběr (mezi 17:00-20:00) a někdo z členů komunity si vezme „službu“, počká na zemědělce, vyloží zeleninu a vydává ostatním členům komunity.

Adopce městské zeleně. Inspirovali jsme se projektem městské části Brno – střed a dále komunitní aktivitou Pouliční zahradníci nejen z Brna – střed. V Jesenici jsou lidé, kteří neúnavně upravují dobrovolnicky zeleň v lokalitě V Lázních, dostalo se jim ocenění Občanů roku. Podpoříme další dobrovolné zahradníky.