1. 12. 2023

Milý Ježíšku,

jsem sice trochu starší, ale přece jen bych měl jedno vánoční přání. K Vánocům si přeju bezpečnou dopravní infrastrukturu, nejen pro děti.

Když začal školní rok, opět jsme učili děti, jak se na ulici chovat bezpečně. Ukazujeme jim, kde a jak přecházet ulici, kde všude mají dávat pozor na auta a oblečení jim pokrýváme reflexními páskami. Všechny tyhle instrukce valíme na děti od chvíle, kdy se začnou samy pohybovat po ulici.

Přitom statistiky jasně ukazují, že děti jsou nejvíce ohroženy právě řidiči. Jsou to dospělí, kteří řídí auta a mnohdy pravidla sami nedodržují. My jim za to ale nedáváme pokuty. Neříkáme jim, kde všude mají dávat pozor na děti a chodce, kde mají jet pomalu a kde nemají parkovat, aby neohrožovali ostatní. Dokonce ani nebudujeme infrastrukturu, která by řidiče vedla k dodržování pravidel.

Zvláště v Jesenici jsme s bezpečnou dopravní infrastrukturou na štíru. Místo efektivních zpomalovacích prvků máme jen příčné prahy, které brání provozu kol a koloběžek, ale auta příliš nezpomalí. Vjezd do obytných zón nemáme vyznačen přímo na silnici, jak je to běžné jinde.

Mrzí mne, že přenášíme veškerou zodpovědnost na děti. Chceme po nich, aby byly zodpovědné nejen za svůj vlastní pohyb, ale také za všechny řidiče okolo. Řidiče přitom dál necháváme chovat se bezohledně.

Milý Ježíšku, k Vánocům bych proto rád, aby se o bezpečné dopravní infrastruktuře začalo konečně mluvit, aby se začala konečně realizovat a abychom přestali zatěžovat děti zodpovědností, kterou si nezaslouží.

Vlastík Zíma
člen Strany Zelených