24. 2. 2023

Na posledním zastupitelstvu proběhla krátká diskuze nad problémy s parkováním v centru Jesenice. Aktuálně preferovaným řešením ze strany vedení města je omezení parkovacích míst v centru Jesenice jen na určitou dobu. Tuto úpravu přitom doporučovala dopravní komise již v září roku 2020, ale bohužel zatím nedošlo k realizaci. Nedostatek parkovacích míst v centru Jesenice (i jinde) bude ale dlouhodobý problém a nemá jednoduché a bezbolestné řešení.

Je možné parkovací stání více omezit nebo zpoplatnit, vynucování pravidel je ale složité a město k tomu má jen omezenou sadu nástrojů. Městská policie sice může ukládat pokuty, ale jejich dopad je velmi omezený. Výše pokut za parkování je již v současnosti nízká a v novém návrhu od Ministerstva dopravy se mnoho nemění. Udělené pokuty následněloff projednává příslušný úřad obce s rozšířenou působností, kterou jsou pro Jesenici Černošice. Tento úřad se ale dlouhodobě potýká s nedostatkem zaměstnanců, pokuty nejsou vyřízeny v zákonných lhůtách a řízení musí být ukončena bez výsledku. Nicméně ani lépe fungující úřady na tom nejsou lépe. Praha má poměrně efektivní systém vymáhání plateb za parkování v zónách, stále se vyplatí za krátkodobé parkování prostě neplatit. Výše pokut a šance na její udělení vychází na výrazně menší částku než je platba za parkování jako taková. Odtahy a botičky jsou vzácností a i osobně bych jejich použití preferoval spíše v závažnějších situacích jako stání na chodníku nebo křižovatce.

V centru Jesenice je přitom již v současnosti celá řada parkovacích míst, přímo na Budějovické po obou stranách, u kapličky, u bývalého sběrného dvora. Před pár lety přitom  parkoviště u kapličky bývalo denně takřka prázdné. Efekt dopravní indukce je ale neúprosný a nevyužitá parkovací místa byla během několika let zcela obsazena. Problém tedy není v nedostatku parkovacích stání, ale v nadbytku aut.

Jedinou dlouhodobě udržitelnou cestu v současnosti vidím v dekriminalizaci parkování. Podobně jako policie nevymáhá pokuty za nezaplacené jízdné v hromadné dopravě, neměla by tak činit ani u parkování. Pokud bychom z parkování v centru Jesenice udělali běžnou službu s adekvátním poplatkem a pokutami, uvolnil by se dostatek parkovacích míst pro každého za férových podmínek. Byli byste pro takové podmínky? Napište mi na vlastimil.zima@zeleni.cz.

Vlastimil Zíma
člen Strany Zelených