30. 10. 2017

Co letí v Jesenici po předposledním říjnovém víkendu, už všichni víme. Bude se pomáhat pouze schopným a pracovitým, nebude se blábolit, bude méně byrokracie a více svobody, pustíme je na ně, abychom měli dálnice bez korupce, neuhneme, budeme mít kvalitní vzdělávání a méně agend a v neposlední řadě peníze jen pro slušné, ne parazity.

Jelikož jsme si řádně zaplatili zábor ve středu naší obce na dny naší předvolební kampaně, mohli jsme se z první ruky dozvědět, co naše jesenické spoluobčany pálí. Nás sice pálily po celou dobu zejména oči a průdušky z těch smrdutých výparů, které na nás po celou dobu chrlila ta mnoha tisícihlavá plazící se saň projíždějící naší obcí. V obou směrech, nepřetržitě, po celou dobu. Co ale pálilo naše spoluobčany?

Doprava, tisíckrát skloňovaná doprava. Proč příkladně semafory v Jesenici neřídí dopravu, nýbrž jen umožní přejít pár chodcům, kteří se pro tuto pošetilost rozhodnou, příkladně cestou na poštu, do květinářství, do spořitelny, do pojišťovny, do lékárny či na rehabilitaci, ale především pro své děti do školy?Nezapomeňme totiž, že v tomto vražedném trojúhelníku Budějovická, Zbraslavská a Na Spojce se učí přes 100 našich nejmenších prvňáčků a druháčkové na tom nejsou o nic lépe o pár set metrů výše na Budějovické. Ti navíc musí denně chodit na oběd do jídelny K Rybníku, takže musí rušnou silnici přecházet. K tomu odpoledne přibudou naši mladí umělci, žáci Základní umělecké školy.

Naše spoluobčany také trápí hluk, a to celodenně v developerských projektech zejména V Roháči, kde mají ještě k tomu v létě žluté peklo z řepky a pak zemědělský i chemický smrad, když se hnojí pole. Co se týče veřejného prostoru v této lokalitě, z inzerované zeleně zbylo jen pár živořících stromků, které přežívají nejspíš jen z podstaty, a čtyři výprodejové herní prvky.

V dalším developerském projektu v ulici K Šátalce, kde byla slibována hřiště pro volejbal, dětská hřiště či odpočinkové zóny s lavičkami, zbylo též jen pár odolných stromků. Ty ale později vysadila obec poté, co nedokázala developera, který si ovšem svůj zisk realizoval, donutit splnit slíbené.

Obdobná situace nastane nejspíš v nejbližší době v dalším pokračování výstavby za Benzinou směrem k Šátalce, kde v 6 čtyřpodlažních domech s podzemními garážemi a 4 viladomech o 140 bytech najdou občané „klidné a příjemné prostředí Jesenice, které se výborně hodí k odpočinku po náročném pracovním dni v metropoli. Po dálnici D1 se autem z Jesenice do centra Prahy dostanete za necelých 20 minut. Dále můžete k dopravě využít autobusové linky MHD do stanic metra „C“ Kačerov, Budějovická, Háje nebo Opatov. Do budoucna je v blízkosti Jesenice naplánováno vybudování stanice metra „D“ Písnice. Přímo v Jesenici je základní a mateřská škola, obchod s potravinami, pošta, ordinace praktického lékaře, restaurace nebo plavecký bazén. Lesy přiléhající k městu a blízký Průhonický park lákají k procházkám.“ Konec citátu.

Pokud se zajímáte o svoje okolí, byli byste ochotni se s námi podělit o své poznatky a zkušenosti, pálí vás to, co nás, jsme tady pro vás, jeseničtí Zelení.

Jana Vidímová

Jste spokojeni s nabízeným informačním servisem o dění v Jesenici a jejím okolí, nebo sympatizujete s našimi názory a cíli a chtěli byste nás v další práci podpořit? Máte možnost tak učinit skrze zaslání finančního daru na transparentní účet Strany zelených s uvedením textu „ZO Jesenice“ v předmětu zprávy. Jen s Vaší pomocí můžeme dále růst.