29. 9. 2014

boj_hazard_2

Boj s hazardem hýbe Českem. Desetitisíce lidí je závislých na hazardu, gamblerství ničí rodiny, prosperující firmy, blikající herny najdeme i u nás v Jesenici, jak v bezprostřední blízkosti školy, tak obecního úřadu. Určitě není nejlepší reklamou pro obec, která nabádá občany líbivou kampaní o dobré adrese, aby se přihlásili k trvalému pobytu, za zády s blikotajícími světýlky heren, lákajícími do svých útrob tytéž občany jako bludičky na blatech.

Podle informací, zveřejněných v časopisu Týden.cz (článek:  „Stát chce s gamblingem bojovat jako s drogami“…odkaz ZDE.), může mít v ČR závislost na hraní automatů, videoloterijních terminálů a sázení kolem 42 tisíc lidí. Celkem 168 tisíc Čechů a Češek by mohlo mít v budoucnu s hráčstvím potíže, nebo už je teď má. Občanské sdružení Občané proti hazardu, mimo jiné uvádí, že ČR, která je počtem obyvatel 48x menší než celá EU a zaujímá jednu 56tinu její celkové rozlohy, má tedy 6,5x více heren a kasin než celý zbytek EU dohromady! Dovedeme-li tento propočet do důsledku, je s ohledem na počet obyvatel hustota výskytu hazardních provozoven v ČR oproti zbylé EU 312x vyšší!

Příznivou informací pro obce je nový loterijní zákon, který připravuje Ministerstvo financí a měl by vstoupit v platnost od 1. ledna 2016. Návrh zákona mimo jiné upravuje, že ve městě, kde žije 20000 obyvatel, by měla být jen 1 herna. Více na webu Novinky.cz v článku: „Na 20 tisíc lidí by měla být v ČR jen jedna herna“ ….odkaz ZDE.

V budoucím volebním období se budeme snažit jak prostřednictvím zastupitelů, tak občanskou aktivitou prosadit další regulaci hazardu v obci, zejména s důrazem na ochranu veřejného zájmu. Jedině tím, že nabídneme lepší životní prostředí, kvalitní volnočasové aktivity spojující sport s přírodou, jako je např. workout hřiště, můžeme čelit lákadlu nejistého zisku z hazardní zábavy.

Jesenice se v poslední době stala cílem vyznavačů nočního života z okolí, zejména díky svým nonstop provozovnám s negativním dopadem na bezpečnost a pořádek v obci. Naším cílem je stanovit maximální provozní dobu v nočních hodinách a zamezit tak co nejvíce dostupnosti škodlivých společenských jevů, jako je gamblerství, drogová závislost i alkoholismus.

Že by se po volbách mohlo i v Jesenici blýskat na lepší časy?

Jana Vidímová

PS

aktualni-jesenicky-kuryr/2014/web_jk_10-1……ke stazeni ZDE.  (článek „Moje adresa: Jesenice“ na straně 7)