19. 9. 2014

V zářijovém čísle Jesenického  Kurýra  vyšly články, na které musím reagovat,  protože se zde jedná o určitá  tvrzení, která ,  jelikož  se blíží  komunální volby,  směřují  k očernění   kandidujících  politických stran  i  některých zastupitelů naší obce. Těmto skutečnostmi  se cítím poškozena   a to  i za Stranu zelených, která je tímto také napadena.

Již v úvodním „Slově starosty“ nám Pavel Smutný sděluje , že opoziční strany  nebyly schopny nabídnout  silná pozitivní témata. Co si ovšem Pavel Smutný představuje  pod tímto  výrokem už neupřesňuje.  Každá kandidující strana má volební program. Tyto materiály  se asi starosta nenamáhal  přečíst, protože  témata  zde všichni  uvádějí. Zda  jsou pro voliče silná nebo ne , ať posoudí občané sami.

Všechny kandidující  strany  se snaží přinést  pozitivní  myšlenky a  život  v naší obci  vylepšit.  Jen člověk , který  není  vůbec   dotčen vědomostmi  o  programech své konkurence, může  tvrdit, že  ostatní  nemohou Jesenici nic nabídnout.

Dále se  starosta  v úvodníku zmiňuje o „Zeleném občanském sdružení Vestecká zvonička“, které se odvolalo do  územního rozhodnutí. Proč je  občanské  sdružení  Vestecká zvonička nazýváno zeleným? Má to snad ve čtenářích  vyvolat dojem, že  jde o  nějaké  spojení  s kandidáty za Stranu zelených?  Takovéto spojení neexistuje.

Zároveň  však musím říci, že  do  stavebních řízení se může každý účastník  odvolat, pokud  má  nějakou pochybnost.  Občanské sdružení tohoto práva využilo  a  není   na  tom nic  nesprávného.

Občanská sdružení  vždy  hájila  své okruhy  zájmů a  v mnoha případech  mohla i pozitivně  přispět  ke  zlepšení některých zamýšlených akcí. Dokonce i občanské sdružení  Rozumný rozvoj, z nějž  někteří  současní zastupitelé  vzešli, hájilo  zájmy  ochrany přírody  a  rovněž  využívalo  nejrůznějších   právních možností.

Dále je v úvodníku  citován leták, který  jsem  dostala do  schránky i já. Leták byl podepsán  a  autoři se v něm  zabývají  případem, který   byl  projednáván na  červnovém   jednání  zastupitelstva. Tomuto tématu se  věnuje i Petr Tiso  v článku „Volnočasový areál Jesenice-Zdiměřice dokončen“.

V tomto případě jde o stavbu  hřiště ve Zdiměřicích. Stavbu tohoto  hřiště  vyjednal o  již  minulé vedení v souvislosti  se  stavbou  bytového  domu ve Zdiměřicích  (na křižovace směrem na Hrnčíře).

Současné vedení tuto původní  smlouvu doplnilo další Dohodou, ve které se vše ještě upřesnilo. Developer  tato ujednání akceptoval, nic  nenamítal a to včetně  smluvních  pokut.  V letošním roce ale  developer  nedodržel  termín  vybudování  sportoviště. Na základě  platných  smluvních  ujednání  má  nyní  obec  povinnost  tyto smluvní sankce vymáhat.

Petr Tiso v článku uvádí, že na základě požadavku  obce  investor musel projekt  upravit. Žádné usnesení Rady obce, které by toto  ukládalo však neexistuje. Žádný takovýto požadavek obce nebyl Radou nikdy  odhlasován, takže toto tvrzení považuji za  nepravdivé  a  poškozující vedení obce.

Petr Tiso také v článku uvádí, že  se nyní povleče  soudní spor a  dává k úvaze přiměřenost sankce  odsouhlasené zastupiteli i developerem.

Co bude nebo nebude soud posuzovat, jestli se spor povleče nebo ne, ponechme na  rozhodnutí soudu. Autor   dnes rozhodně  nemůže tvrdit, že  soudní spor bude prohrán, pokud neoplývá  nadpřirozenými věšteckými schopnostmi. Nikdo  rozumný  by neměl  předjímat   rozhodování soudu.

Další zajímavou věcí je však to, že  se   zde Petr Tiso   zamýšlí nad  výší smluvní pokuty, ale přitom se  nijak nevyjádřil při  schvalování  doplňující Dohody, i když tak, jako radní a zastupitel, mohl   učinit.

V závěru článku autor klade účelovou otázku a konstatuje, že i takto může vypadat vedení obce v podání představitelů některých kandidujících jesenických politických subjektů těsně před volbami .

Má tím na mysli i sebe?

Z konce článku však  může čtenář  zcela  mylně  usuzovat, že  zastupitelé  jednají nějak  proti  zájmům obce. Zastupitelé jsou povinni  dodržovat smluvní  ujednání, která byla  právoplatně  uzavřena.

Sylva Marková

Odkazy:

Odkaz na článek pana Smutného „Slovo starosty“ – záříjový Jesenický kurýr  ZDE. (jako pdf soubor)

Odkaz na článek pana Tisa „Volnočasový areál Jesenice-Zdiměřice dokončen“ uveřejněném

v záříjovém Jesenickém kurýru   ZDE. (jako pdf soubor)

Leták, který jsem dostala do schránky i já, ke stažení a „znovupřečtení“   ZDE. (jako pdf soubor)

Žádost o uveřejnění mé „reakce“ v JK (říjen 2014) ve smyslu zák. č.46/2000 Sb.   ZDE. (jako .jpg-scan soubor)