15. 7. 2014

Informace pro občany Jesenice a okolí:

Od roku 2010 trápí Jesenici hluk z Pražského okruhu. Ihned po jeho otevření byla sepsána petice proti hluku 1500 občany za snížení rychlosti kamionů a proti navyšování limitů hluku. Bohužel kompetentní orgány dosud problém za celé 4 roky nevyřešily. Firma objednaná Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) sice hluk změřila  a to nadpoloviční počet bodů  nad hygienický limit, ale k žádanému řešení dosud nedošlo. Jedním z hlavních důvodů proč se celá situace ihned uspokojivě neřešila, že se čekalo na “ohnutí zákona” Metodickými pokyny vyhlášky, která de-facto hygienické limity zásadně navýšila.

S tímto postupem Krajské hygienické stanice (KHS) zásadně nesouhlasíme. KHS nehájí naše zdraví a opakovaně povoluje zkušební provoz na nezkolaudované stavbě. KHS odmítá uznat nezávislé protokoly a nekriticky přijímá protokoly objednané ŘSD. Stavebník si tak platí kontrolu vlastní stavby. Přitom protokoly ŘSD obsahují závažné nedostatky v modelování zdrojů hluku a svalují hlukovou zátěž na staré silnice. S takovým řešením nesouhlasíme.  Chceme hájit právo našich občanů na příznivé  životní prostředí. Nesouhlasíme s tím, aby se nové silnice stavěly tak, že mají již na počátku své existence problém s dodržení limitů Nevidíme žádný důvod ochraňovat před hlukem pouze obyvatele Prahy a řešit jejich problém posunutím za její hranici .

Nesouhlasíme s nedostatečným protihlukovými opatřeními vzešlé ze studie na objednávku ŘSD pro okolní obce a Osnici. Zásadně nesouhlasíme s tím, že se pro Jesenici neplánuje žádné dodatečné protihlukové opatření. Prosazujeme plošnou metodu snižování hluku tj. snížení rychlosti kamionové dopravy. Hlukové limity byly u nás navýšeny v rozporu se standardy v EU  a navýšení odůvodněno tím, že původní limity nelze dodržet i „ při využití všech technicky i ekonomicky dostupných protihlukových opatření. “ S tímto tvrzením nesouhlasíme, neboť rychlost má na hluk nezanedbatelný vliv a je tudíž vhodné a ekonomicky dostupné opatření.

Sdružení občanů okolí SOKP proti hluku se problematice hluku intenzivně věnuje v koordinaci s okolními obcemi Dobřejovice, Modletice a Herink. Dosud jsme ve spolupráci podnikli následující kroky: žalobu proti opakovanému povolování zkušebního provozu, stížnost k Ochránci práv ( konstatoval porušení principu dobré správy kompetentními orgány ), stížnost k Evropské komisi a žalobu na nečinnost MD ve věci úpravy místního provozu. Kromě toho se účastníme schůzek s kompetentními orgány jako je Ministerstvo dopravy, ŘSD, Ministerstvo vnitra, Policie, Magistrát, KHS.

V situaci, kdy Jesenici hrozí další navýšení hluku z plánované dálnice D3 považujeme situaci za kritickou a chceme ochranu  obyvatel před hlukem zařadit za klíčovou prioritu Jesenice. Nesouhlasíme s tím, aby se nadále podílelo na aktivitách proti hluku pouze občanské sdružení financované z větší části z darů obyvatel Jesenice.  Chceme aktivní zapojení  do problému všech zastupitelů obce s rozhodujícími pravomoceni nikoliv jen menší finanční podporu pro sdružení. Hluk je problém veřejný, trvalý a dopad na zdraví se týká všech. Hluk vnímáme jako výrazné znehodnocení životního prostředí všech obyvatel Jesenice a tedy porušení práva na příznivé životní prostředí.

Tento článek ke stažení jako pdf soubor ZDE.